Jak vyrábíme přikrývky z ovčí vlny

Vždy mne fascinovaly přírodní materiály. Od útlého mládí jsem opracovával dřevo na nábytek, abych si později založil truhlářskou dílnu. Později jsem se na vlastní kůži přesvědčil o blahodárných účincích spaní pod ovčím rounem. Tak jsem koupil osvědčený mykací stroj se stoletou historií a začal zpracovávat ovčí vlnu do přikrývek a polštářů. Zajímá vás proces výroby vlněných lůžkovin od zpracování ovčího rouna, přes ušití povlaků po jejich plnění a dokonalé zašití? Vítejte v dílně Ovčí babičky.

Obsah článku

  1. Naše dílna Ovčí babičky
  2. Nákup ovčího rouna
  3. Zpracování vlny na příze
  4. Výroba a plnění povlaků

Naše dílna ovčí babičky

Jsme malá dílna a jako taková budeme vždy preferovat kvalitu nad kvantitou. To ale neznamená vyšší cenu, ba naopak. Pokud nakoupíte lůžkoviny od Ovčí babičky, nakoupíte přímo u zdroje, bez prostředníků a tedy za nejnižší možné ceny. Chceme bořit mýty, že by vlněné lůžkoviny musely být drahé a poskytnout kvalitu zdravého spánku každému. To si zasloužíme všichni, nemyslíte?

​Nákup ovčího rouna

Ovčí rouno, které používáme na výplň přikrývek nakupuji v Jihomoravském kraji od lokálních zdrojů. Jednak chci podporovat místní zemědělce a za druhé mě štve zbytečná produkce uhlíkové stopy. Ovčí rouno často před zpracováním urazí nepředstavitelné vzdálenosti, běžně napříč Evropou nebo dokonce světadíly až např. z Austrálie. Důvodem je samozřejmě co možná nejnižší cena výkupu ovčí vlny. Nízká cena vlny ovce má pochopitelně svou daň – ovečky často žijí v nedůstojném prostředí, bez dostatečného prostoru pro pastvu, ve stresu a bez lásky chovatelů. A to nemluvím o tom, jak se s nimi zachází při stříhání. Naše dodavatele osobně znám, na ovečky se mohu jet kdykoli podívat a to, jak se k nim jejich majitelé chovají si snadno ověřím u sousedů (víte jak to chodí na vesnici :)). Takže proto. Upřednostňujeme kvalitu, ne kvantitu.

ovcibabicka-clanek-Jak-se-vyrábí-přikrývky-z-ovčí-vlny-strihani

​Zpracování vlny na příze

Věříme v tradiční ruční výrobu. Pro zpracování používáme léty prověřené mašiny, např. náš mykací stroj pochází z počátku dvacátého století! Během své dlouhé historie sloužil k výrobě přikrývek z ovčí vlny v Brně a okolí. Navazujeme tedy na jejich tradici, a na tradici zpracování ovčí vlny v Jihomoravském kraji obecně. A co si vlastně představit pod mykáním ovčí vlny? Na mykacím stroji se vlna vystavuje opakovanému stlačování a uvolňování, čímž se odstraňuje přebytečná nečistota, prach a zbytky. Stroj je vybaven jemnými válcovými plochami, které napodobují pohyb prstů a pomáhají rozvolňovat a rozepínat vlákna vlny. Tím se dosáhne dokonalejší čistoty a příjemnější textury při zpracování ovčí vlny.

Výroba a plnění povlaků

U nás dostanete vlnu v polštářích a přikrývkách výhradně v těch nejjemnějších povlacích. Historicky jsme používali různé druhy sypkoviny. Za honbou po vyšší standardu jsme od ní postupně upustili, přece jen se hodí více pro peří, kterému svou hustotou a tedy tvrdostí zabrání v průchodu skrz.

Povlaky šijeme, plníme, prošíváme a zašíváme výhradně ručně. A je to znát – každá přikrývka a polštář jsou originál. Když položíte dvě naše přikrývky vedle sebe a dobře se podíváte, nejspíš najdete drobné rozdíly. Pokud hledáte naprosto totožné zpracování, doporučím poohlédnout se po zahraniční strojové výrobě. Pokud preferujete poctivost a notnou dávku lásky, pokračujte ve čtení.

ovcibabicka-clanek-Jak-se-vyrábí-přikrývky-z-ovčí-vlny-povlak

Naším současným základním materiálem je vysoce kvalitní 100% bavlněné plátno, které svou jemností předčí většinu běžně dostupných bavlněných materiálů. Velmi příjemnou alternativou, obzvlášť pak v letních obdobích, jsou lůžkoviny z neběleného přírodního lnu. Jak dobře známe ze lněných kalhot nebo košil, len je na pokožce příjemně chladivý, nemusíte jej tedy ani povlíkat. Pro náročné zákazníky nabízíme lůžkoviny v bavlněném egyptském saténu. Kdo se v bavlnách trochu orientuje, ví, že nic lepšího na trhu nekoupíte. Jedná se o opravdu luxusní provedení, oplývající mírným leskem a neskutečnou lehkostí. Během spánku na sobě nebudete přikrývku v saténovém povlaku téměř vůbec cítit. Jako byste se vznášeli na vlněných obláčcích.

A takové spaní vám přeji každý den!
Jan Franckevič